28 kwietnia o g. 18:00 odbędzie się wernisaż wystawy pt. “Mlask. Seksualizacja jedzenia w sztuce”, organizowanej przez studentki Wydziału Zarządzania Kulturą Wizualną warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, we współpracy z Fundacją Arton. Opieka merytoryczna: dr Marika Kuźmicz. Wystawa potrwa do 21 maja.
Artystki
Iwona Demko, Cheryl Donegan, Lindsay Dye, Zuzanna Janin, Karolina Konopka, Natalia LL, Karolina Majewska, Maria Pinińska – Bereś, Joanna Rajkowska, Aleksandra Ska, Alina Szapocznikow, Liliana Zeic
Kuratorki
Nina Gajewska, Maria Grzybowska, Maja Tomaszkiewicz, Aleksandra Weroniczak-Ballod, Aniela Zakrzewska
Akt obcowania z jedzeniem w sposób wykraczający poza skontrolowane mniej lub bardziej ścisłą etykietą normy podlega w naszej (zachodniej) kulturze tabuizacji. Biologia przegryzania, zlizywania, ssania, żucia, wreszcie trawienia i wydalania stwarza mentalne zagrożenie dla współczesnego człowieka-obywatela, wciąż trwającego w strachu przed ciałem i jego fizjologią.
“By ustrukturyzować i zrozumieć zjawisko przełamywania tabuizacji poprzez hedonistyczne akty przekształcenia roli pożywienia w obiekt erotyczny, obiekt performatywny, obiekt o nadanym głosie politycznym – przyjrzymy się przeobrażeniom relacji między ciałem, ciałem kobiecym, ciałem politycznym, żywnością i temu, jak podstawowa czynność konieczna do przetrwania stała się zarówno narzędziem opresji jak i wyzwolenia i anarchistycznych aktów emancypacji” – mówią uczestniczki i kuratorki wystawy.
“MLASK: Seksualizacja jedzenia w sztuce” – wystawa
28 kwietnia – 21 maja 2022
wernisaż: 28 kwietnia 2022 (czwartek), g. 18.00 – 21.00
Fundacja Arton
ul. Foksal 11/4, Warszawa